top of page

Wie ben ik

Actieonderzoeker en psychosociaal facilitator met focus op zelfregulering van individuen, gemeenschappen en organisaties in complexe en kwetsbare omgevingen.

Andre Hoeijmakers

12112262_10208277620644912_7956858046145

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de mens, de relaties en verhoudingen tussen mensen, en de interactie tussen de mens en zijn omgeving. Mijn oprechte interesse maakt mij een waarnemer om lichaamstaal en omgeving te lezen en emoties te begrijpen. Dit helpt om situaties te doorgronden en in te spelen op behoeften. 

 

De meer dan 2 decennia dat ik actief was in fragiele staten en conflictgebieden hebben hieraan bijgedragen door 'de wereld' vanuit verschillende perspectieven te aanschouwen, te onderzoeken en te doorleven om gemeenschappen te vormen. Hierbij werd mijn werkomgeving getypeerd door complexe politiek- en bestuurlijke verhoudingen, een diversiteit aan omgangsvormen, levensovertuigingen en gewoonten, beperkte beschikbare middelen en vaak erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden voor de lokale bevolking. 

De strijd om te komen tot stabiele, respectvolle en integere gemeenschappen en de tegenmacht van onderdrukking en misbruik, met als gevolg emotionele stress en trauma, was iets wat mij altijd diep raakte en wat bij mij gevoelens opriep van onmacht en verzet.

In mijn zoektocht om ‘de wereld' te doorgronden en betekenis te geven, dook ik diep in kerninzichten van oude wijsheden en hedendaagse biologische, psychologische, sociologische, evolutionaire en neurologische wetenschappen. Ik ontdekte dat deze zoektocht een reflectie was van mijn eigen innerlijk onrust en onbehagen om antwoorden te vinden voor mijn vluchtgedrag en schuldgevoelens. Deze realisatie leerde me dat vrijheid alleen in jezelf te vinden is door herkenning en acceptatie van je eigen denken, kijken en voelen, door erkenning van je eigen capaciteiten en door regie in handen te nemen voor je eigen leven met respect en integriteit voor je eigenheid en je omgeving. Het is mijn overtuiging dat het daar is waar we verschil maken om 'de wereld' verder te helpen naar een zelfredzame toekomst.

bottom of page